Irlanda insta la UE a abordar el “fracking”

irlanda
El diario. EFE – Dublín.

La presidència de torn de la UE que exerceix aquest semestre Irlanda ha advertit avui que Brussel · les i els països membres de la Unió Europea no poden “ignorar” la importància que té per a l’economia i la competitivitat del bloc el “fracking”, la polèmica fracturació hidràulica.

Es tracta de no “perdre pistonada” amb els Estats Units, ha assegurat avui el ministre irlandès de Comunicacions, Energia i Recursos Naturals, Pat Rabbitte, al final d’una reunió informal de ministres comunitaris organitzada pel Govern de Dublín.

Durant la trobada, va destacar Rabbitte, els Vint tenir l’oportunitat de mantenir, per primera vegada, “converses substancials” sobre els efectes que té l’ús dels anomenats combustibles “no convencionals” sobre el subministrament d’energia, la competitivitat i els preus.

En particular, el ministre es va referir al “impacte transformador” que està tenint sobre el sector l’extracció de gas d’esquist als Estats Units, cosa que provoca “conseqüències inevitables per a la competitivitat d’Europa”.

El país nord-americà ha vist en els últims anys incrementar notablement la seva producció domèstica de petroli i gas gràcies a noves tècniques com el “fracking”, que permet rescatar bosses de tots dos components que fins ara semblaven inaccessibles.

Amb aquest procediment, que fractura la roca per treure els hidrocarburs continguts en ella mitjançant la injecció de grans quantitats d’aigua i químics, el gas no convencional ha passat de representar del 2 al 30% del total del que produeix EUA en una dècada.

Rabbitte reconèixer que aquesta tecnologia està “creant dificultats” en alguns països membres pel seu possible impacte sobre “àrees molt poblades”, però ha assegurat que la Comissió Europea (CE) està “investigant”.

També va dir que els països han de desenvolupar “estudis propis” per abordar les “pors i preocupacions” de la ciutadania, encara que va reiterar que, “donat el seu impacte sobre l’energia global”, Europa no pot “amagar el cap i ignorar les implicacions”.

Tot i que encara es desconeix si els dipòsits de gas d’esquist al continent europeu són significatius, s’aspira a emular als EUA, on es calcula que, al ritme de producció actual, els recursos recuperables poden proporcionar gas natural per proveir al país durant cent anys .

Per la seva banda, el comissari europeu d’Energia, Günther Oettinger, ha recordat avui que les extracció de gas d’esquist està “transformat” els “mercats energètics globals”, motiu pel qual va insistir en la necessitat de desenvolupar “una estratègia de gas” pròpia a la UE.

Una estratègia, va explicar, encaminada a “europeïtzar” i “conjuntar” les “polítiques mediambientals i energètiques” dels Vint.

Oettinger no es va pronunciar respecte a la possibilitat que l’Executiu comunitari redacti una normativa específica respecte al “fracking”, però va al · ludir a altres normatives europees actuals, com la dels aqüífers, que cobreixen adequadament aquesta àrea.

Similar opinió comparteix el Parlament Europeu, després que el novembre passat va determinar que la decisió d’explotar el gas d’esquist depèn dels països comunitaris, encara que va precisar que la normativa europea ha de ser estricta amb pràctiques que poden causar danys al medi ambient.

El controvertit “fracking” consisteix a injectar aigua, sorra i compostos químics a gran pressió per causar fractures a la roca i alliberar el gas natural i el petroli que jeu en ella, una tècnica que ha estat objectiu de nombroses crítiques per les seves potencials danys ambientals i contaminació de l’aigua.

Deixa un comentari