“L’energia que ens mou” cap a un nou model energètic

Aquest dissabte dia 6 de juliol es van realitzar les Jornades de Formació “L’energia que ens mou” a la Universitat Politècnica de Vic, organitzades per la Plataforma Aturem el Fracking, la cooperativa SomEnergia, el Grup de Defensa del Ter i la mateixa UVic.

A les jornades hi van participar una trentena persones. Les sessions eren sobretot formatives i anaven al voltant de conceptes clau de l’energia i el significat de model energètic. En aquest sentit va quedar clar que l’energia és clau per entendre qualsevol transformació tant a la natura com a la societat, i que aquesta ha marcat i marcarà el desenvolupament de les societats.

El primer ponent, en Miquel Caballeria, doctor en física i professor de la UVic,va donar els conceptes bàsics d’energia en física i recordà que l’energia és qui marca els costos de tots els processos a la natura. També va transmetre que el coll d’ampolla de l’eficiència en l’us de l’energia és la transformació de calor en treball o energia mecànica. El segon conferenciant era en Josep Verdaguer, llicenciat en ADE i tècnic en energies renovables. Verdaguer parlà de la importància de gestionar l’energia des de l’àmbit proper o local i ens recordà que l’ideal és el consum zero (tanta energia produeixo, tanta energia gasto). Finalment parlà en Pep Puig, enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques i històric activista ecologista, que començà posant sobre la taula que el sistema elèctric espanyol és el mateix que fa 50 anys. Ell mateix parlà de les renovables com a única possibilitat energètica viable en un futur proper i en destacà el fet que només necessiten inversions en infraestructures. També va explicar la importància que anem fent la transició de consumidors d’energia a transformadors d’energia i, finalment, destacà que l’energia és una qüestió de democràcia que hem d’exercir. Durant el matí la UVic va aprofitar per presentar-nos el pròxim màster que faran en energies renovables.

Les jornades van concloure amb un espai de debat sobre la situació actual energètica al nostre país i les diferents vies per arribar a un nou model energètic.  

foto jornadesXavier Bunyol, moderador de les jornades i membre de la Plataforma Aturem el Fracking (esquerra). Pep Puig (dreta).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s