Contaminació química de l’aigua de consum pel fracking. FrackFocus vs Skytruth

Imatge

Conques hidrogràfiques afectades per plataformes de fracking als Estats Units. L’EPA (Agència de Protecció del Medi Ambient americana) avalua en un estudi en preparació els efectes del fracking sobre les aigües de consum.

El risc de contaminació de les aigües de consum associat al fracking és una de les principals preocupacions públiques als Estats Units. La recollida de dades es difícil ja que es necesària la col·laboració de les empreses contaminants. A l’abril de 2011, fruit de la feina conjunta del Consell per a la protecció de les aigües subterrànies (Ground Water Protection Council) i l’associació interestatal de Gas i petroli  (Interstate Oil and Gas Compact), un registre voluntari de composició dels fluids hidràulics anomenat FrackFocus va veure la llum. Dos anys després, operadors d’onze estats publiquen en aquesta eina la composició qualitativa i quantitativa dels seus fluids hidràulics.

Si tafanegeu per l’eina podreu trobar dades de composició de fluids en pous. Aquí us linkem directament al mapa de jaciments dels Estats Units. Si cliqueu sobre un globus podreu descarregar-vos un pdf amb les dades del pou.

 Aquesta eina és important, donat que es utilitzada per la EPA en el seu estudi dels efectes potencials del fracking sobre l’aigua potable.

Tanmateix, l’eina ha estat recentment qüestionada per un estudi de la Universitat de Harvard. Resumint en tres punts diu:

1. Els estats poden imposar sancions a les empreses que no publiquen les dades seguint el calendari de publicació. L’estudi critica que l’eina no permet saber les dates en que l’empresa ha publicat els resultats, ni els estats reben un avís quan això es produeix.

2. No hi ha un formulari de mínims sobre quines dades han d’aportar els operadors.

3. No hi ha un seguiment del que les empreses no publiquen per raons de “secret comercial”. Aquesta decisió de no publicació roman al criteri de l’empresa.

L’estudi de Havard termina recomanant  Skytruth sobre fracking

La resposta de les empreses no s’ha fet esperar. La trobareu en un article de la revista forbes a on acusa els autors de l’estudi de manca d’objectivitat i d’activisme antifracking. Ja veureu que no deixa canya dreta. Per posar un exemple: “FracFocus has been a very expensive enterprise to create, and should not be held responsible or criticized for not fulfilling all the desires of anti-fracking activists who are too lazy to do a little data mining work of their own” És a dir, “FracFocus ha estat una eina molt cara de crear i no hauria de ser responsable o criticada per no acomplir els desitjos dels activistes antifracking que són massa mandrosos per fer una mica de mineria de dades pel seu compte”.  Els activistes mandrosos, però, seguirem alerta.

One response to “Contaminació química de l’aigua de consum pel fracking. FrackFocus vs Skytruth

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s