ESTRENA DE TERRA PROMESA: UN CRIT D’ALERTA CONTRA EL FRACKING

promised-land-poster

Avui s’estrena als cinemes la pel·lícula ¨Terra Promesa¨. Els seus protagonistes són Matt Damon i la fractura hidràulica (fracking), una tècnica amb grans riscos que podria utilitzar-se al nostre país en els propers anys. La Plataforma Aturem el Fracking organitzarà actes informatius sobre l’amenaça del fracking a Catalunya als cinemes on s’estrena la pel·lícula.

La pel·lícula, dirigida per Gus Van Sant, explica la història d’un representant d’una empresa energètica que arriba a un poble colpejat per la crisi. Davant la idea de perforar pous per extreure gas no convencional utilitzant el fracking, s’enfronta a l’oposició de bona part dels habitants.

El fracking neix a EEUU i consisteix en extraure gas o petroli no convencional utilitzant la fractura hidràulica. La tècnica esmentada, consisteix en perforar un primer pou vertical entre 2 i 5 kilòmetres fins arribar a la roca mare (shale), llavors es continua perforant en horitzontal 2-3 km més. Fet això, s’injecten grans quantitats d’aigua a alta pressió barrejada amb sorra i productes químics per fracturar la roca mare i facilitar-ne l’alliberament del gas o petroli atrapats en la roca en forma de nano porus.

La fractura hidràulica podria començar a emprar-se aviat al nostre país, on hi ha en tràmit permisos de recerca a 13 comarques (la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, Osona, el Bages, la Anoia, el Solsonès, la Segarra, l’Urgell, la Noguera, el Segrià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta). De moment la majoria estan aturats per raons administratives, però l’amenaça continua fins que no es prohibeixi definitivament.

Aquesta tècnica té greus impactes ambientals i en la salut humana i ja s’ha prohibit i s’han aprovat moratòries a països com França, Bulgària, Irlanda, Canadà i algunes regions d’Alemanya. A l’estat espanyol també s’ha prohibit per part de les Corts Aragoneses, el Parlament de Cantàbria i la Diputació de Valladolid.

Pel contrari, el Parlament de Catalunya (vots en contra de CIU+PP) acaba de rebutjar la proposta de llei de prohibició del Fracking al nostre país desatenent el clam del territori, de la Plataforma Aturem el Fracking i de 130 municipis,13 consells comarcals i la Diputació de Lleida. Tots ells de diferents colors polítics que han sol·licitat la prohibició del fracking pels seus perjudicis i perquè no aporta cap benefici pel territori. Mentrestant Madrid intenta canviar les competències per ser l’àrbitre de totes les concessions.

Aquest divendres la Plataforma repartirà octavetes als cinemes que estrenen la pel·lícula per informar al públic que el que passa a la pel·lícula pot passar a Catalunya si no s’aturen els permisos que s’estan tramitant , informant sobre accions que es poden fer per pressionar al Govern Central i a la Generalitat i remarcant la urgència d’iniciar un canvi de model energètic lluny del desastre i de la dependència de les energies fòssils. Un nou model basat en energies properes i respectuoses amb el territori, l’únic model possible si volem sortir algun dia del forat. També aquí la ciutadania s’organitza contra un mètode d’extracció que destrueix el paisatge, és incompatible amb els recursos propis de desenvolupament econòmic i social, contamina l’aigua i l’aire i fins i tot pot provocar moviments sísmics.

La Plataforma espera un final feliç com el que s’anuncia en la pel·lícula Terra Promesa i que el fracking a casa nostra passi a ser una pel·lícula de ciència ficció.

CITES :
– Divendres 19 d’abril de 2013, 19:00 hores . Cinemes Comedia. Ps. de Gracia, 13 . Barcelona .

Contacte : Jaume Grau 622203340 / Maria Campuzano 608092226
-Divendres 19 d’abril de 2013, 18 hores. Cinema Vigatà. C/ de Jacint Verdaguer, 22, 08500 Vic.
Contacte: Eudald Rifà 609454725
-Divendres 19, dissabte 20 i diumenge 21 d’abril de 2013 cines Olot: faran un descompte especial a les persones que portin la samarreta de Riudaurajunts.
Contacte: Llorenç Planagumà 699314491 / Blanca Gómez 618615301

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s