Comunicat de premsa Plataforma Aturem el Fracking

cropped-capc3a7aleraweb.jpgComunicat de premsa Plataforma Aturem el Fracking

La Plataforma Aturem el Fracking convoca una concentració davant el Parlament de Catalunya per donar veu al territori en suport a la prohibició del fracking a Catalunya.

Avui dimecres 10 d’abril es debat al Ple del Parlament la Proposició de llei de prohibició de prospeccions i explotacions d’hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica o fracking. En contra de la proposició, CiU i PP han presentat  esmenes a la totalitat que seran votades i, cas que siguin aprovades, impediran que la proposta de prohibició del fracking en territori català ni tan sols sigui negociada, ni debatuda i se n’impedirà la presentació d’esmenes; simplement es vetarà el seu debat al Parlament.

Tenint en compte que:

 • quasi 100 municipis  i 11 Consells Comarcals de Catalunya s’han proclamat lliures de fracking, xifra que va augmentat cada dia,
 • els permisos de prospecció de Leonardo, Darwin i Ripoll s’han retirat cautelarment per raons administratives,
 • aquest dilluns s’ha aprovat per unanimitat a Cantabria una llei per prohibir el fracking,
 • el fracking s’ha prohibit i s’han aprovat moratòries a altres països com França, Bulgària, Irlanda, Canadà i algunes regions d’Alemanya,
 • nombrosos estudis alerten sobre el perill pel medi ambient i la salut d’aquesta tècnica, així com la degradació de tot allò vinculat amb el territori,
 • que la majoria dels experts asseguren la manca de rendibilitat dels hidrocarburs existents i que l’interès de les multinacionals respondria només a interessos especulatius,

La Plataforma Aturem el Fracking denuncia la postura dels partits que impedeixin admetre a tràmit una llei per prohibir el fracking. Recolzar una proposta de llei de prohibició del fracking és un gest valent que suposa escoltar el territori, ser responsable amb la seva defensa i preservació i anar a l’arrel del problema, encarant la recerca d’alternatives energètiques i econòmiques. La crisis sistemàtica en que naveguem actualment no té porta de sortida sense un nou model energètic basat en les renovables, que sigui proper i respectuós amb el territori i que generi treball sostenible, digne i de futur.

No podem oblidar que el govern espanyol està elaborant un avantprojecte de llei per rebaixar les exigències ambientals als projectes que utilitzin la tècnica del fracking i que pretén quedar-se amb les competències per denegar o aprovar els permisos d’investigació que fins ara són competència de les comunitats autònomes.

Per tot això, la Plataforma Aturem el Fracking ha convocat avui una concentració davant el Parlament de Catalunya que mostrarà el rebuig contra el fracking i que reclamarà al Parlament que admeti a tràmit la proposició de llei per prohibir el fracking.

A més el 13 d’abril la Plataforma Aturem el Fracking ha convocat al municipi d’Agramunt a tots/es els alcaldes/esses dels municipis que estan dins els permisos d’exploració d’hidrocarburs Darwin per signar un compromís on es manifesta el rebuig al Fracking i a la vegada el recolzament a l’urgent canvi de model energètic basat en les energies renovables, com ja es va fer a Orís fa tres setmanes.

La proposició de llei que es presenta avui al Parlament només és un primer pas per preservar el territori i afrontar l’abandonament d’un model energètic basat en els combustibles fòssils, iniciant el camí vers un nou model energètic, respectuós amb el medi ambient i la vida i que porti cap a la veritable sobirania energètica.

Millor vius, que fòssils!                                                                          10 d’abril de 2013

Més informació

Eudald Rifà   609 454 725     (Leonardo)

Blanca Gómez 618615301    (Ripoll)

Jaume Moya 600537970       (Darwin)

5 responses to “Comunicat de premsa Plataforma Aturem el Fracking

 1. ICV-EUiA demana la prohibició per llei del fracking al Parlament de Catalunya

  Salvador Milà defensa una proposició de llei per a què Catalunya es declari territori lliure d’aquesta tècnica d’extracció de gasos hidrocarburs i CiU i PP eviten que es tramiti al Parlament

  El diputat d’ICV-EUiA, Salvador Milà, ha demanat avui en el ple del Parlament la prohibició per llei del fracking com a mesura d’extracció d’hidrocarburs. Milà ho ha fet en el marc de la defensa d’una proposició de llei que ICV-EUiA ha presentat avui per a què Catalunya es declari territori lliure de fracking per llei. “Pretenem que el Parlament iniciï el tràmit per poder adoptar, després d’escoltar a tothom, una decisió amb rang legal per prohibir les prospeccions amb fractura hidràulica per trobar gasos i petroli no convencional i també per aturar les concessions ja donades”, ha dit Milà en la seva exposició inicial al mateix temps que ha recriminat a CiU el seu vot en contra amb l’excusa que el Parlament també aprovarà avui una comissió d’estudi sobre aquesta qüestió.
  “Vostès amb la comissió volen marejar la perdiu i no decidir”, ha dit Milà dirigint-se a la bancada convergent que ha presentat esmena a la totalitat a la proposició de llei d’ICV-EUiA per evitar-ne la tramitació parlamentària. “Una proposició de llei fa el mateix que la seva comissió d’estudi però al final decideix. És la única qüestió que es planteja però al final decidim”, ha dit Milà. El diputat ecosocialista ha explicat que el Govern del PP acaba de presentar un projecte de llei que inclou reservar-se les competències úniques per autoritzat les prospeccions de fracking, per això ha fet insistència en la urgència que Catalunya preguin una decisió sobre aquest assumpte.
  “L’amenaça es aquí i hi ha concessions i permisos donats”, ha dit Milà que ha advertit que si no “estarem en una situació preocupant perquè els temps de tramitació legislativa i comissió estudi és perfectament compatible i sinó Madrid ja ens haurà passat per davant i llavors la culpa serà de Madrid”. Per a Milà, davant el vot en contra de CiU a tramitar una llei que estudiï la prohibició per llei d’aquesta tècnica d’extracció de gasos hidrocarburs, “haurem de concloure que aquest país té dos pactes de govern: un que gira al voltant del dret a decidir amb ERC però un altre pacte de govern implícit i cada cop mes explícit que quan es tracta de temes com aquests, han d’afavorir determinats interessos econòmics. Aquí es veurà, si no retiren la seva esmena a la totalitat, com funcionarà aquest pacte”.
  Durant la seva intervenció en el ple del Parlament, el diputat Milà ha ensenyat diversos documents gràfics per donar a conèixer quin és l’impacte ambiental i paisatgístic del fracking en el territori. “Requereix moltes plataformes separades per dos o tres quilòmetres”, ha dit Milà que ha ensenyat una imatge de Dakota als EE.UU. on ja es fa servir aquesta tècnica, “al costat de cadascun d’aquests pous es requereix espai suficient per desplegar tot l’equipament, i no tot el gas que es treu és aprofitable i hi ha gas que ha de cremar i per això  hi ha petites torxes del gas sobrant que crema en el lloc on es fan les perforacions”.
  Milà ha fet molta incidència en el “risc real que des dels pous de perforació es produeixin filtracions en els aqüífers, de metà i de productes químics”, i per això ha ensenyat una aixeta d’aigua corrent en un domicili dels Estats Units en la qual sortia metà.

 2. ICV-EUiA
  “”El vot en contra de CiU i PP i l’abstenció de C’s tomben la nostra proposició per aturar el #fracking. T’ho expliquem en aquest gràfic

 3. Treballar sense destruir el territori

  Raül Valls, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) i militant D´Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) a la Garrotxa:

  De vegades hi ha coincidències afortunades que tenen un valor simbòlic impressionant i un gran potencial de futur. Avui davant del Parlament han coincidit dos mobilitzacions. Una, més modesta, de les Plataformes contra el Fracking, un altre més nombrosa i sorollosa, dels treballadors d’Alstom, empresa que es dedica,  entre d’altres coses, a la fabricació d’aerogeneradors eòlics. En un cas un col·lectiu de veïns i activistes en defensa del territori preocupats per les conseqüències d’una pràctica extractiva molt agressiva i deutora d’un model energètic agònic i representatiu d’una societat abocada al desastre ecològic i al fracàs social.  En un altre un col·lectiu de treballadors, d’una empresa tecnològica que té com a fonamental nucli de negoci les energies renovables,  que ara afronten un ERO. Diferents interessos que conflueixen en un eix absolutament estratègic: nou model industrial- nova cultura de l’energia- nova cultura del territori. Perquè en la transició cap a una societat sostenible també hi haurà una industria i tant aquesta com tots nosaltres estarem alimentats per noves fons d’energia, que per raons obvies ( canvi climàtic, destrucció de l’entorn, esgotament del recurs) ja no seran les fòssils. Paco Fernandez Buey y Jorge Riechmann van escriure fa anys un llibre que cada cop guanya més actualitat: “Trabajar sin destruir”. Talment aquesta frase resumeix el discurs de la confluència que ens cal construir entre treballadors organitzats i activistes en defensa del territori i moviments ecologistes. I en aquest diàleg ens calen moltes dosis de mà esquerra per entendre els problemes del procés transició i una voluntat de trobar espais comuns, on com a ciutadans entenguem que l’objectiu final és un medi ambient saludable i una societat justa i en pau amb el planeta. Avui els treballadors d’Alstom ho han entès a la primera i quan s’apropaven a les portes del Parlament a les consignes en defensa dels seus llocs de treball han afegit una de nova: “No al fracking, volem energies renovables”. L’entesa ha estat immediata i pedagògica i més enllà de la casualitat afortunada, la necessitat de que cada cop interessos diferents conflueixin per construir un ampli bloc social hegemònic en favor del canvi de model productiu i energètic és estratègica. Tot plegat requereix també una forta transformació de les relacions en l’àmbit del treball i una potent participació dels treballadors en les decisions de les empreses.  Molts cops quan parlem de “sobirania”  ens oblidem que això vol dir moltes més coses: reapropiar-nos de les nostres vides, poder participar en les decisions que alteren els nostre entorn, democratitzar la vida laboral, posar en qüestió de nou la sacrosanta propietat privada dels mitjans de producció, etc… En aquest procés de lluita és on podem trobar-nos les organitzacions socials (sindicats, moviments, grups culturals,etc) per a la construcció d’un discurs global que ens permeti ser al front d’una majoria social per una alternativa seriosa i de futur. Molts treballadors, que també son ciutadans preocupats i veïns indignats davant les desfetes que veuen al seu voltant, treballant en empreses que depenen del model depredatori actual: l’eix energia fòssil- construcció d’infraestructures- automòbil, per exemple, ha generat molts llocs de treball.Tot i que avui amb la crisi és el més amenaçat. En una societat ecològicament reestructurada caldran períodes de transició extraordinaris que permetin que aquests treballadors visquin i es reciclin per participar en la economia industrial verda.  Per encarar aquest procés ens cal una gran aliança entre sindicats i moviments socials. Més encara quan les grans multinacionals, autèntics governs a l’ombra del món, segueixen encegades per les lògiques criminals del benefici immediat i l’acumulació salvatge de capital. Per aquests sectors, minoritaris i egoistes el futur del planeta i de la humanitat és un tema poc important al costat del seu afany insaciable de lucre. Davant d’això construïm aquest bloc social de la majoria que volem una vida digne per nosaltres i pels nostres fills en un planeta habitable. 
  http://llierca.wordpress.com/2013/04/10/treballar-sense-destruir-el-territori/

 4. Fracking en los cines de Catalunya el próximo 19 de abril, la batalla de Matt Damon en Tierra Prometida

  Película: Tierra prometida. Título original: Promised land. Dirección: Gus Van Sant.País: USA. Año: 2013. Género: Drama. Interpretación: Matt Damon (Steve Butler), John Krasinski (Dustin Noble), Frances McDormand (Sue Thomason), Rosemarie DeWitt (Alice), Scoot McNairy (Jeff Dennon), Titus Welliver (Rob), Hal Holbrook (Frank Yates). Guion: Matt Damon y John Krasinski; basado en un argumento de Dave Eggers.Producción: Matt Damon, John Krasinski y Chris Moore. Música: Danny Elfman.Fotografía: Linus Sandgren. Montaje: Billy Rich. Diseño de producción: Daniel B. Clancy. Vestuario: Juliet Polcsa. Distribuidora: Universal Pictures International Spain.Estreno en España: 19 Abril 2013.

  Fracking es el término anglosajón con el que se conoce un método para extraer gas natural que ha revolucionado el mercado energético. Una técnica polémica que tiene muchos detractores, pero también fervientes defensores.
  Una batalla que ‘Tierra prometida’, la película protagonizada por Matt Damon, ha devuelto al primer plano de la actualidad.
     En la nueva cinta de Gus Van Sant, que verá la luz en los cines de Catalunya el próximo 19 de abril, Matt Damon encarna a Steve, un hombre que trabaja para una gran empresa energética y que llega a un pequeño pueblo para intentar convencer a los lugareños de que exploten la riqueza que atesoran bajo sus pies.  
     La clave que puede convertir a humildes granjeros en millonarios es el ‘fracking’, una técnica que permite a las multinacionales acceder a yacimientos de gas, y también petróleo, que hasta hace poco eran inaccesibles. Pero…¿en qué consiste realmente esta técnica?
     El ‘fracking’ consiste en la extracción de combustible a través de lafracturación hidráulica de las rocas subterráneas que contienen el gas, o también el petróleo. Para acceder al gas es necesario perforar en dos direcciones: primero en vertical hasta llegar a la profundidad donde se encuentra la roca, y después en horizontal, en una extensión de varios kilómetros según se extienda la veta.
     Es entonces cuando a la roca madre se le inyecta a gran presión agua mezclada con arena y productos químicos para generar en la misma microfacturas que permitan que circulen los fluidos y que así el gas se libere y ascienda a través del pozo a la superficie. La arena tratada químicamente actúa como agente de sostén, es decir, lo que permite que las fracturas abiertas en la roca madre no se cierren y el gas siga saliendo.

 5. Prou bo el raonament que fa el de iniciativa però no parla de les pinasses, que afecta al berguedà i el bages i que segueix en peu des del 2009. I iniciativa no te cap autocrítica a fer-se? on eren al 2009?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s