Cantàbria aprova per unanimitat la llei que prohibeix el ‘fracking’

cantabria

És possible. És fàcil. És simple. És coherent. Aplica el principi de precaució. I fins i tot el PP ho pot fer. Per què no ho fem al Parlament aquest dimecres?

Cantàbria aprova per unanimitat la llei que prohibeix el ‘fracking’

Font: El Pais.

El Govern regional, del PP, se situa així davant l’Executiu central, que dóna suport a aquesta tècnica. Els tres partits presents a la cambra han votat a favor de la prohibició (PP, PRC i PSOE)

El Parlament de Cantàbria ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la llei que prohibeix l’ús del fracking, la polèmica tècnica d’extracció de gas no convencional mitjançant fracturació hidràulica, en tot el territori de la comunitat autònoma. Es tractaven del primer punt en l’ordre del dia del ple: “Debat i votació del dictamen de la comissió al projecte de llei de Cantàbria per la qual es regula la prohibició en el territori de la comunitat autònoma de Cantàbria de la tècnica de fractura hidràulica “. Un text remès pel Govern, del Partit Popular, que amb aquesta llei es situa en oposició a l’Executiu central, que veu amb bons ulls la tècnica de la fractura hidràulica i està donant-li cobertura legal. Es tracta de la primera comunitat autònoma que aprova una normativa que prohibeix el fracking en el seu territori.

El projecte de llei assegura en el primer paràgraf de l’exposició de motius: “La fractura hidràulica com a tècnica per a l’extracció de gas, o fracking, planteja en l’actualitat interrogants tant des del punt de vista de la salut com des de la perspectiva de la protecció mediambiental, fonamentalment per la possibilitat que amb la utilització d’aquesta tècnica pugui produir contaminació en els aqüífers subterranis donada la injecció de productes tòxics i contaminants que resulten necessaris per a la utilització d’aquesta tècnica “.

El conseller de Medi Ambient, Ordenació del Territori i Urbanisme, Javier Fernández, ha assegurat que es tracta d’una llei que “aposta pel futur”, un futur, segons ha dit, “vinculat” a la protecció del medi ambient, al paisatge i als recursos hídrics de Cantàbria. Segons ha assenyalat, i recull Europa Press, per aquesta llei s’ha optat per “el principi de precaució” mentre els “dubtes” i “incògnites” que planteja aquesta tècnica “no quedin definitivament buidades”.

Es tracta de la primera comunitat autònoma que aprova una llei per prohibir el ‘fracking’ en el seu territori

La llei ha estat aprovada amb la unanimitat dels tres partits presents al Parlament: PP, PRC i PSOE. És una llei “clara, precisa i senzilla”, com ho és també el “clamor popular” que s’ha escoltat a Cantàbria contra aquesta tècnica, ha afirmat el conseller, recull Efe.

Cantàbria acumula des de 2011 sis permisos d’exploració d’hidrocarburs-la figura que permet investigar si hi ha reserves de gas pissarra-, cinc d’ells concedits pel Ministeri d’Indústria i un pel Govern anterior, del regionalista Miguel Ángel Revilla. La conca vascocantábrica, una zona que abasta territoris de Cantàbria, Àlaba i Burgos, és al punt de mira de les empreses interessades en extreure gas pissarra mitjançant la tècnica del fracking. Segons les seves dades, és la que compta amb major potencial, gairebé la meitat de tot el gas que s’estima que hi ha en territori espanyol.

“L’aprovació de la llei que prohibeix la utilització a Cantàbria de la tècnica de la fracturació hidràulica utilitzada per a l’extracció de gas no convencional tanca la porta a la creació de llocs de treball i l’atracció d’inversions, valorades en cent milions d’euros només en la fase d’exploració “, ha protestat avui en un comunicat la plataforma Shale Gas Espanya, que agrupa les empreses interessades en l’explotació d’aquest recurs.

Espanya té, segons càlculs del Consell Superior de Col · legis d’Enginyers de Mines, recursos de gas no convencional per 39 anys de consum. Aquesta institució va presentar el mes passat un estudi que aconsella no perdre aquest tren energètic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s