QUARANTA AJUNTAMENTS I CONSELLS COMARCALS FIRMEN EL “COMPROMÍS D’ORÍS” CONTRA EL FRACKING

orisi fan una aposta ferma per una nova cultura energètica basada en les energies renovables.

Trenta-set alcaldes i alcaldesses i tres presidents de consells comarcals han firmat aquesta tarda el “Compromís d’Orís” contra el fracking. L’acte, que s’ha fet en aquest municipi d’Osona doblement afectat pels permisos d’investigació d’hidrocarburs que s’han tramitat en els últims mesos a Catalunya, havia estat convocat per la Plataforma Aturem el Fracking (PAF). Ha reunit alcaldes de les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Bages i el Berguedà afectats pels permisos d’investigació anomenats Ripoll i Leonardo.

En el “Compromís d’Orís” els alcaldes i presidents comarcals firmants rebutgen el fracking i es comprometen a declarar els seus municipis lliures d’aquesta tècnica extractiva nociva per al medi i la salut. També es demana que es treballi amb consens una legislació específica que la prohibeixi a tot el territori català. Finalment es comprometen amb el canvi energètic i la necessitat de promoure i accelerar el seu desenvolupament real.

A l’acte d’aquest dissabte hi han intervingut l’alcalde d’Orís, Arnau Basco; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira; l’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Masana, i el president del GDT i membre de la PAF, Sergi Solà. La firma ha estat amenitzada per la Coral Lorelei de l’Esquirol. Entre les peces més corejades i que han estat cantades conjuntament amb alguns alcaldes presents a l’acte hi ha hagut la mítica ‘Torna, torna Serrallonga’ composada pels Esquirols arran de l’amenaça d’extracció d’urani a les Guilleries a finals dels anys setanta.

Tots els intervinents en l’acte han coincidit en el rebuig de la tècnica del fracking i de la dependència energètica dels combustibles fòssils. I han apostat per una nova cultura energètica basada en les energies renovables. Tant l’alcalde d’Orís com el president del Ripollès ja han explicat algunes experiències innovadores en aquest sentit que estan duent a terme, aprofitant especialment la biomassa dels boscos d’Osona i el Ripollès. Tots dos també han agraït la tasca de conscienciació i informació duta a terme per la PAF durant els últims mesos. “No volem empreses rebentarocs”, ha exclamat Miquel Rovira durant el seu discurs.

Eulàlia Masana, alcaldessa de Riudaura, un dels municipis més amenaçats per les possibles futures extraccions via fracking, ha estat especialment contundent i ella mateixa ja s’ha atorgat el paper d’”ovella negra”. Ha recordat que malgrat que la Generalitat ha anunciat la seva intenció d’aturar els permisos que s’estaven tramitant actualment, el govern espanyol està preparant una llei que hauria de permetre que la totalitat de les competències en matèria de fracking passessin a dependre de Madrid. També s’ha referit a la tasca de les platormes: “Els alcaldes sense el poble al darrere, no som ningú. I si hem guanyat aquesta batalla és perquè l’hem tingut sempre, ja no al darrere, sinó al davant”.

Per la seva part, Sergi Solà ha qualificat l’acte d’avui de “demostració de força i de bel·ligerància” del món local i de les entitats. Ho ha contraposat al paper que ha jugat fins ara la Generalitat que de moment s’ha limitat a posar “fre administratiu” als permisos d’investigació però “res de bel·ligerància”. Respecte la retirada dels permisos, ha ironitzat que si aquestes empreses “no han estat capaces del més mínim”, que era presentar els papers en regla, “imagineu què podrien fer en el territori si tot això tirés endavant”. També ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el fracking haurà estat l’espurna per plantejar el debat sobre la nova cultura energètica.

Els ajuntaments que han firmat el “Compromís d’Orís” són els d’Avinyó, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Voltregà, Manlleu, Olost, Perafita, Roda de Ter, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Sobremunt, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, L’Esquirol, Sobremunt, Tavèrnoles, Torelló, Vic, Vilanova de Sau, Sant Vicenç de Torelló i Sant Sadurní d’Osormort, tots ells afectats pel permís Leonardo. Pel que fa als del permís Ripoll, han firmat els ajuntaments de Campdevànol, Montesquiu, Ripoll, Riudaura, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Santa Pau, Vallfogona i Vidrà, a més dels d’Orís, Sant Pere de Torelló i L’Esquirol, tots tres doblement afectats pels dos permisos. Els tres presidents comarcals que han firmat són els d’Osona, el Ripollès i el Berguedà. Altres ajuntaments afectats han expressat la seva intenció de firmar el document, però per motius d’agenda no ho han pogut fer avui.

Malgrat la suspensió per part de la Generalitat del permís Ripoll, i l’anunci, aquest divendres, de l’inici del procediment d’extinció del permís Leonardo, des de la PAF s’ha expressat la necessitat de continuar treballant per aconseguir, entre altres coses, que es prohibeixi el fracking a Catalunya, i que s’aposti per una vertadera nova cultura energètica basada en fonts renovables i no fòssils. L’amenaça continua present i creix amb la dependència d’hidrocarburs.

One response to “QUARANTA AJUNTAMENTS I CONSELLS COMARCALS FIRMEN EL “COMPROMÍS D’ORÍS” CONTRA EL FRACKING

 1. Riudaura capital de la lucha en contra del fracking y un modelo agotado
  Llorenç Planagumà Guàrdia
 geòleg, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) i militant D´Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) a la Garrotxa, asesor de la plataforma RiudauraJunts
  En octubre de 2012 la Generalitat de Cataluña otorgó un permiso de investigación para la obtención de hidrocarburos a una empresa multinacional que preveía explotarlos cerca de Riudaura (Cataluña). La denuncia y presión popular hizo que el 15 de marzo se le retirara el permiso.
  La historia nos ha demostrado muchas veces que no hay pueblos o causas pequeñas. Desde el pasado mes de diciembre un pueblo situado en el norte de Cataluña ha tomado conciencia de que algo hay que cambiar y que nadie, en ningún lugar del mundo, puede escapar de este ciclón de acaparamiento de recursos en pocas manos y a cualquier precio. Riudaura ha podido palpar este hecho a través del fracking, una técnica extractiva con un elevado riesgo de problemáticas ambientales por contaminación de acuíferos, impacto paisajístico, ruido,… y muchas otras como consecuencia de intentar desarrollar una actividad económica extractiva en un espacio rural y de interés natural.
  No tiene ningún sentido. Nuestra sociedad, que ha basado su desarrollo económico en un crecimiento a base de infraestructuras, extracción de recursos y consumo desaforado, está llegando a su fin y los hechos de Riudaura son una prueba. Riudaura ha despertado y está luchando para prohibir el fracking en Cataluña, en España y para que la Unión Europea lo regule a partir de las problemáticas ambientales que genera.
  Con este despertar, Riudaura da cuenta de que para solucionar el problema no solo tiene que detener el permiso, que ya lo ha hecho, sino pedir también que esta técnica se prohíba en todo el Estado español, y esto quiere decir que los líderes políticos empiecen a debatir qué modelo queremos para no llevar al país a un callejón sin salida al que estamos abocados. La cuestión es que en estos momentos estamos en una encrucijada histórica, y debemos decidir si dejamos que avance hacia este modelo injusto y desigual apurando hasta el último recurso natural y humano que tiene el territorio para satisfacer las necesidades de unos pocos o un modelo compartido por todos y sostenible, donde todas las personas tengan cabida sin necesidad de pasar penurias. Penurias ambientales, penurias económicas y penurias sociales. En estos momentos pocas cosas representan tan bien la codicia humana como el fracking. Un sistema de extracción de muy poca rentabilidad económica y de gran impacto social y ambiental en el territorio. El 50% de los hidrocarburos que da la perforación (gas o petróleo) se extraen durante el primer año. Es de una efemereidad extractiva nunca vista.
  Lo importante en todos estos procesos es que una vez un pueblo o colectivo toma conciencia de este disparate se moviliza y pide responsabilidad a los ciudadanos que han sido elegidos y nos representan para que velen por el interés general y no el de las grandes empresas. Se podría tomar la opción de defender el pueblo y después de la victoria aislarse a esperar tiempos mejores pero algo, la intuición, dice que nadie se salvará de este ciclón en el que estamos inmersos y que necesitamos trabajar por un cambio de modelo. Esto sólo se puede hacer con una cuidadanía comprometida que tome las riendas de la Política. Esta es la estrategia de Riudaura: exigir que quien debe gestionar lo haga, y lo haga pensando en el bien de toda la sociedad. Por eso Riudaura no le basta haber agrupado una mayoría social y política en torno al pueblo para detener el fracking en Cataluña, también quiere hacerlo en todo el Estado español y para eso hay que trabajar, y buscar complicidades y alianzas. El pueblo de Riudaura ya ha aprendido que la única solución es una lucha más allá del pueblo y como Riudaura saldrán muchos más para hacer frente a este sistema que permite no tener en cuenta la ciudadanía. Ahora es tiempo de Política en mayúsculas, no podemos dejar que nos la hagan, la reivindicaremos día a día y si es necesario no dormiremos para garantizar que quien nos gobierna nos lleve a buen puerto a todos y todas, sin dejarse a nadie por el camino y con el territorio sano y salvo. Riudaura ha entendido que la Política es la clave de todo y que hay influir desde abajo.
  Esta práctica de presión social para alcanzar unos objetivos es una señal de madurez democrática. Los poderosos, en forma de lobbys de intereses, tienen el dinero pero no tienen la fuerza del pueblo. Estamos en las luchas del 1%, que tiene el 99% de los recursos económicos, contra el 99%, que sólo tiene el 1% de los recursos, y los resultados de estas luchas se visualizarán en las decisiones políticas. La “batalla” de Riudaura es un ejemplo, en este caso con una victoria táctica del 99%. Este conflicto surge de dos enfadadas, una por la estupidez del fracking, y lo que hemos visto que significa, y el otro, por la manera como se trata a la ciudadanía en las decisiones que le afectan. Como si fueran inmaduros y que no pueden decidir cuestiones claves aunque tengan toda la información. Por ejemplo: ¿Cuántos recortes han consultado a la ciudadanía? ¿Hay que rescatar a los bancos? ¿Porque no se hace una consulta de todo esto? De la misma manera, no podemos colocar una extracción en un territorio sin antes analizar su viabilidad, interés y consultarlo en el territorio aportando toda la información. Es una obligación despertar y reivindicar nuestros derechos, una deuda moral con la democracia que tan finamente nos han secuestrado. Ésta, la de Riudaura, como muchas otras que están surgiendo, es la manera de volver a recuperar lo que es nuestro, el derecho a decidir, el derecho a reclamar que el poder bien del pueblo y quien gobierna tiene que conseguir día a día y no sólo en unas elecciones. El liderazgo, como el respeto, se gana, no viene dado.
  http://llierca.wordpress.com/2013/03/26/riudaura-capital-de-la-lucha-en-contra-del-fracking-y-un-modelo-agotado/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s