Agenda (18 març, Bcn): Energia per a què i per a qui? Financiarització, despossessió i polítiques europees per l’acaparament energètic (“energy grabbing”)

CARTEL_PETIT (1)Barcelona i les ciutats europees en general són estructures humanes profundament dependents d’energia que s’extreu o produeix a milers de quilòmetres de distància, en països on la població sol patir enormes mancances en termes energètics. L’economia europea és altament deficitària en hidrocarburs, urani, plutoni, però al mateix temps no ha deixat d’incrementar el consum d’energia, desplegant polítiques securitàries d’accés a les matèries primeres i altres que aprofundeixen aquest model. Això no només té greus conseqüències en relació al canvi climàtic i la salut de les persones, sinó que també implica un autèntic acaparament d’energia o “energy grabbing”. Els seus efectes: la despossessió, degradació i contaminació dels territoris de comunitats camperoles i indígenes, així com la generació de migracions ambientals forçades, conflictes armats, inestabilitat política, corrupció, ocupacions militars des de les grans potències, i altres. Alhora, això té lloc en el context d’un sistema financer fora de control, que tendeix a la financiarització dels sectors més estratègics per a la supervivència dels éssers humans. La taula rodona és una invitació a reflexionar sobre aquests elements, així com sobre les alternatives que existeixen i s’estan implementant actualment, des de la societat civil.

  • Financiarització i acaparament energètic

Nicholas Hildyard, The Cornerhouse, Regne Unit

  • Noves polítiques energètiques de la Unió Europea

Antonio Tricarico, Re:Common, Itàlia

  • Iniciatives bilaterals sobre les matèries primeres relacionades amb les Agències de Crèdit a l’Exportació

Regine Richter, urgewald, Alemanya

  • Exemples concrets d’alternatives des de la societat civil

Josep Prat, Som Energia, Catalunya

Organitzen: Observatori del Deute en la Globalització, Eca-Watch

Amb el suport de: Plataforma Aturem el Fracking, Som Energia, Ecologistas en Acción, Entrepueblos, Enginyeria Sense Fronteres, Repsolmata

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s