La PAF celebra la suspensió del permís amb una xocolatada i continua treballant intensament

Foto:@araulaura

Foto:@araulaura

La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) ha celebrat aquest matí la retirada del permís de prospecció a la britànica Teredo Oils Ltd. per part de la Generalitat amb una xocolatada a “La Central” de Vic.

Posteriorment s’ha reunit l’assemblea amb uns 40 membres assistents. S’ha valorat de forma molt positiva la decisió de la Generalitat,  per  de deixar sense efecte l’autorització per prospecció d’hidrocarburs anomenat “Ripoll” , que afecta 51.200 ha de la Garrotxa, Osona i Ripollès. La decisió del govern ha estat arrel del recurs administratiu que es va presentar des de la Plataforma Riudaura Junts al Departament d’Empresa i Ocupació pel fet que l’empresa no havia presentat el pla anual de labors. També s’ha destacat la bona feina que s’està fent des de les diferents plataformes i grups de treball. La pressió ciutadana i la gran oposició dels ens locals està fent replantejar les prospeccions amb fractura hidràulica al govern català.

En la reunió s’ha treballat coordinadament entre els diferents grups de treball (comunicació, jurídic i legal, nou model energètic i el tècnic i científic) i posteriorment s’ha dut a terme l’assemblea general, on s’han posat en comú els aspectes més rellevants de cada grup i s’han definit les línies estratègiques en que la plataforma basarà les seves pròximes accions.

4 responses to “La PAF celebra la suspensió del permís amb una xocolatada i continua treballant intensament

 1. La Diputada d’ICV-EUiA Sara Vilà demana al conseller Pelegrí que defensi l’agricultura i aturi el fracking

  16/03/2013
  Durant la visita a la Fira de Sant Josep, la portaveu a la comissió d’Agricultura ha recordat a CIU que el desenvolupament rural i agrícola és del tot incompatible amb el fracking
  Sara Vilà, diputada d’ICV-EUiA per Lleida al Parlament, i portaveu de la coalició en les comissions d’Agricultura i Desenvolupament, ha assistit aquest dissabte a la inauguració de la Fira de Sant Josep de Mollerussa. Vilà ha recordat que el problema de la pagesia no és el medi ambient sinó el sistema econòmic, on patim una concentració en poques mans, amb distribuïdores que acumulen un gran poder. Més del 80% de la compra d’aliments es realitza en supermercats de grans cadenes: Mercadona, Carrefour, Alcampo, Eroski i Corte Inglés. Davant d’això, Sara Vilà considera que cal plantar cara i regular de manera equitativa. “El model de distribució moderna té greus impactes per a l’agricultor mentre el Govern s’entesta en senyalar el departament de medi ambient com el dimoni, com el veritable obstacle dels pagesos”, apunta Vilà.
  La Diputada d’ICV-EUiA recorda que ”La renda agrària ha decrescut en un 45% durant els darrers 10 anys, l’ocupació agrària ha caigut en un 18,5% durant els 2 anys de mandat de CIU (dades de l’EPA). S’han destruït més de 12.000 llocs de treball en el sector”.
  Vilà demana al conseller Pelegrí que planti cara als mercats abusadors i deixi d’utilitzar el medi ambient com a boc expiatori del malestar del sector.
  Durant la seua visita a la Fira catalana de maquinària agrícola Vilà ha remarcat que “Necessitem més pagesos i més ramaders, per tant, no sabem què és exactament el que preténdemostrar CIU mantenint el Departament de Medi Ambient desmantellat”. En aquest sentit, Vilà remarca que ICV-EUiA continuarà alçant la veu per denunciar que el desenvolupament rural i agrícola és del tot incompatible amb el fracking (fractura hidràulica) que suposa una nova agressió a l’espai agrari ja que utilitzarà sòl ara dedicat a l’activitat agrícola, degradarà el paisatge i competirà per l’aigua. A més, aquesta activitat extractiva, per a la qual el Govern català ja n’ha autoritzat sondejos, comportarà l’augment de freqüentació en les zones on s’obrin pous, les infraestructures lligades a aquesta activitat i la utilització de tècniques i productes que perjudiquen el medi.
  És urgent, doncs, rebutjar el fracking i protegir el sol agrícola de manera efectiva. Cal que el Govern, en definitiva, compleixi el seu compromís de desenvolupar una llei o alguna altra figura jurídica que protegeixi els terrenys on treballa la nostra pagesia.

 2. Aiguafreda lliure de Fracking
  ICV-EUiA hem presentat una moció per a declarar Aiguafreda lliure de fracking. Moció que ha de ser votada en el proper ple Municipal.
  El Fracking és una tècnica molt perillosa i contaminat per el Medi Ambient, que s’utilitza per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar el subsòl en vertical fins a 4.000 metres i un cop en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’ hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
  Aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental. Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn. 
  En cas que s’aprovés la moció acordaríem:
  Declarar el nostre municipi lliure de fractura Hidràulica coneguda com a Fracking.
  Exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

 3. Els ´anti-fracking´ celebren la retirada de permís a Teredo Oils
  ‘Riudaura Junts’ demana que s’abordi la problemàtia i espera que la firma anglesa no presenti al·legacions
  16.03.2013
  ACN | RIUDAURA La plataforma Riudaura Junts que lluita contra el ‘fracking’ ha celebrat la decisió del Govern de retirar el permís a l’empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs a la Garrotxa, Osona i el Ripollès. L’entitat assegura que es tracta d’una “victòria de la pressió ciutadana” però es mostra “prudent” davant la possibilitat que la firma anglesa pugui presentar al·legacions en els propers quinze dies. En aquest sentit, des de la plataforma reclamen al Govern que “abordi en profunditat la problemàtica del ‘fracking’ i el model energètic actual”. Riudaura Junts continuarà fent mobilitzacions i protestes per aturar tots els projectes de recerca d’hidrocarburs previstos al territori i costa catalana.
  Aquest divendres es va conèixer que la Generalitat havia retirat l’autorització a l’empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs – gas i petroli- al subsòl de la Garrotxa, Osona i el Ripollès. El motiu és que la firma anglesa no ha presentat el pla de treball per al 2013 i, per al Govern, això “ja és motiu suficient per retirar-li el permís”. L’extinció de l’autorització encara no és ferma perquè Teredo Oils pot presentar-hi al·legacions en els propers quinze dies. No obstant això, la firma ha de de mostrar que l’empresa no és responsable d’haver incomplert aquesta obligació. En cas contrari, la retirada seria un fet.
  El permís per buscar hidrocarburs mitjançant la tècnica del ‘fracking’ es va concedir el passat mes d’octubre i permetia que la firma anglesa investigués hi havia petroli o gas en una zona de 51.200 hectàrees a cavall de les tres comarques. La tècnica del ‘fracking’ o també coneguda com a fractura hidràulica es basa en injectar a pressió grans quantitats d’aigua, sorra i productes químics al subsòl per extreure el gas de les roques poc poroses. Aquesta tècnica, molt utilitzada als Estats Units, està prohibida en països de la Unió Europea, perquè el líquid residual que surt a la superfície és molt contaminant.
  Des d’un principi, aquest anunci va mobilitzar els veïns dels pobles afectats i els ciutadans d’altres municipis de les comarques organitzant tota mena d’entitats i associacions per aturar el projecte. Una d’elles és Riudaura Junts que ja ha fet diverses mobilitzacions i protestes en contra la recerca d’hidrocarburs en aquesta zona. El seu portaveu, Marc August, ha celebrat la decisió del Govern però s’ha mostrat “cautelós i prudent” davant la possibilitat que l’empresa presenti al·legacions en els propers dies. “Nosaltres confiem en el bon seny del Govern i creiem que no podran presentar-les perquè tot el procés ha estat molt turbulent i no trobaran arguments prou sòlids”, ha assenyalat el portaveu de l’entitat, Marc August.
  “A més, a part d’aquest projecte hi ha altres permisos arreu de la costa i el territori català”, ha afegit. En aquest sentit, des de la plataforma contra el ‘fracking’ asseguren que és necessari que el Govern “abordi la problemàtica en profunditat” i tracti “el tema del model energètic”. “Ens preocupa el fet que la retirada d’aquest permís només sigui un fet puntual i posteriorment es donin noves autoritzacions”, ha assenyalat August.
  Des de la plataforma ressalten que la retirada del permís és “una victòria de la pressió ciutadana” i asseguren que continuaran fent tota mena de xerrades, protestes, mobilitzacions i concentracions per conscienciar i donar a conèixer els efectes negatius de la recerca d’hidrocarburs utilitzant aquesta tècnica “tant agressiva”.

 4. Riudaura Junts Contra el Fraking: “Contents però amb cautela”


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza ICV-EUiA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s