El PP rebutja a les Corts declarar la Comunitat “lliure de fracking”, encara que reconeix que planteja “riscos potencials”

Foto: EUROPA PRESS

Foto: EUROPA PRESS

La coalició adverteix que els beneficis que es quedaran “seran molt pocs” i que generarà “una hipoteca de futur durant segles”.
El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots en contra del PP ia favor dels tres grups de l’oposició, una proposició de llei presentada per Compromís en la qual sol · licita prohibir a tota la Comunitat l’ús de la fractura hidràulica o ‘fracking’ com a tècnica per a la investigació i extracció d’hidrocarburs. Els Populars reconeixen que la tècnica planteja “riscos potencials”, però la consideren necessària per “evolucionar”.

El diputat de Compromís Juan Ponce, que igual que altres representants de l’oposició porta una samarreta en la qual pot llegir-se ‘No Fractura Hidràulica’, ha assenyalat que la seva iniciativa busca “declarar el territori valencià lliure de ‘fracking'” una tècnica que , segons ell, “hipoteca el futur”.

Ponce ha denunciat que el mètode de la fractura hidràulica empra “una gran quantitat de productes químics molt tòxics” i ha subratllat que als Estats Units són “àmpliament coneguts” seus “nocius efectes ambientals” i la contaminació d’aqüífers. A més, ha assegurat que està documentada la relació existent entre la utilització d’aquesta tècnica i l’increment de risc sísmic. “Els beneficis que es quedaran-a la Comunitat-van ser molt pocs i la hipoteca de futur serà durant segles”, ha criticat.

El Consell ha emès un criteri desfavorable a la proposició de llei de Compromís, ja que assenyala que els permisos d’investigació estan orientats a estudiar l’existència d’hidrocarburs i, per tant, l’extracció comercial “només es produirà en el cas que la investigació conclogués positivament sobre l’existència de zones potencialment explotables “.

Procediment ambiental

A més, la Generalitat indica que les sol · licituds d’explotació d’hidrocarburs que puguin produir-se “estaran sotmeses al corresponent procediment ambiental” que establirà, si és el cas, “les mesures correctores a adoptar”, segons es recull en el criteri del Consell que ha llegit el secretari primer de la Mesa de les Corts, el popular Antonio Clemente.

Així mateix, el diputat del PP Mariano Castejón ha destacat el suport dels populars al dictamen del Consell. Sobre això, ha assenyalat que el ‘fracking’ “té riscos potencials” i és una tècnica “perillosa”, però subratlla que “perquè la societat evolucioni hi ha paràmetres perquè les activitats es puguin dur a terme”.

Castejón ha subratllat que és una tècnica “controvertida”, però ha recordat que hi ha països “molt avançats” que han apostat pel ‘fracking’ com el Regne Unit i Estats Units. “Si es comença la investigació, ja no hi ha marxa enrere”, li ha dit Joan Ponce en la seva segona intervenció.

Per la seva banda, la parlamentària socialista Ana María Besalduch ha advertit que aquesta tècnica posa “en perill” la qualitat de l’aigua de la Comunitat. Així mateix, la diputada d’EUPV Marina Albiol ha denunciat “l’elevadíssim cost social i el gran impacte ambiental” que generarà la fractura hidràulica.

EUROPA PRESS.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s