Teredo no descarta fer el que ells en diuen ‘superfracking’ per treure petroli entre Sant Joan i Vallfogona

El 9 Nou. Josep Comajoan/Laura Arau.

Les prospeccions al Ripollès esperen fer-les abans de dos anys, quan acabin les de gas a Riudaura.

Teredo Oil espera poder fer prospeccions al Ripollès abans de dos anys. Ho explica Philip Paris, director general de l’empresa, en una entrevista que va concedir divendres al seu despatx de Madrid en el marc de la gravació d’un documental sobre el fracking. Teredo és l’empresa que té concedit el permís Ripoll per fer prospeccions de gas i petroli en vuit municipis d’Osona i vuit del Ripollès, a més d’alguns de la Garrotxa.
phillpsA l’entrevista, Philip Paris diferencia entre el fracking –el que ell diu que és la tècnica habitual d’ús en l’extracció d’hidrocarburs, i que ell considera que és molt segura– i el superfracking, que sí que requereix la utilització de més components químics. Doncs bé, Paris es reitera en la tesi exposada fins al moment tant per l’empresa com per la Generalitat que a Riudaura, la població de la Garrotxa per on volen començar les prospeccions abans de l’estiu, no s’usarà el que ara ells en diuen superfracking i que requeriria l’ús de diversos components químics.El segon projecte que porten de cap, després de Riudaura, però, és en un pou entre Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona, més a prop però d’aquest segon poble. En aquest cas, però, Paris diu textualment: “No sé si necessitarem superfracking, ho hem de veure. Si podem treure el petroli amb mètodes normals, ho fem”. Paris parla de petroli, ja que a la zona del Ripollès compten trobar-hi cru més que gas, que és el que hi ha a Riudaura.

La previsió de Teredo és començar les prospeccions a Riudaura a l’estiu, si abans aconsegueixen una sonda, que estan molt buscades i ha de venir de l’estranger. Les prospeccions compten que duraran entre mig any i un any i després, si han trobat el gas que compten que hi ha a Riudaura, ja demanarien el permís d’extracció en aquella zona al Ministeri d’Indústria, que és qui en té la competència. I acte seguit començarien les prospeccions entre Sant Joan i Vallfogona en una zona que ja va ser explorada fa anys, però que, afegeix, no es va arribar a suficient profunditat com per saber si hi havia petroli o no. A l’entrevista Paris fins i tot parla del transport del petroli per carretera fins a Ripoll i d’aquí, amb tren, fins a Saragossa, on explica que hi ha la refineria. Paris, això sí, tranquil·litza la població i diu que no hi ha motiu per alarmar-se.

Font: El 9 Nou.

4 responses to “Teredo no descarta fer el que ells en diuen ‘superfracking’ per treure petroli entre Sant Joan i Vallfogona

 1. Surrealista paradoxa i injustícia envolta el “fracking” a Riudaura

  Riudaura Junts Contra El Fracking, Txiki Trepax:

  El govern que ens hauria de representar i defendre els nostres interessos es la principal causa del problema, en lloc de representar-nos defèn els interessos de les corporacions petrolieres no solament permetent les “investigacions” si no també afavorint-les com a còmplice necessari per perpetrar un desastre mediambiental amb l’excusa del bé general, quan només és tracta del bé particular d’aquestes empreses i politics enfangats.

  CIU com a còmplice, no dubta en signar lleis que impedeixin prohibir el fracking a Madrid i al parlament català, mentre ERC única possibilitat d’impedir que almenys a Catalunya tirin endavant les intencions de l’empresa pantalla d’Ascens Resources (Teredo Oil), geu passiva davant la imminent intenció de fer “Fracking” a Riudaura (Garrotxa). El secretisme en el que s’ha dut tot el procès impedint qualsevol informació als municipis afectats, demostra clarament que són conscients del despropòsit. Per la seva banda Teredo Oil es permet fer el fatxenda declarant a la premsa que faran “fracking” i que en la primera part del projecte es volen obrir fins a 5 pous en l’antiga instal·lació petroliera de Can Fajula, on 1.500 metres de perforació, facilitaran moltíssim la tasca i les despeses. El govern mentrestant, no deixa de dir que són permisos “d’investigació” i per deixar-ho ben clar redueix la fiança de les quadricules mineres fins a 3.000€, quantitat que és una clara falta de responsabilitat i respecte vers el poble.

  Per defensar-nos del govern que ens hauria de vetllar, com que creiem que el que es vol fer es una injustícia ens veiem obligats a emprar totes les eines legals per impedir-ho, hi tenim dret i es el nostre deure. Per fer-ho, em interposat varis recursos al jutjat, sort que l’advocat que ens defensa ho fa de manera altruista, però ens veiem obligats gràcies a un depravat sistema judicial a pagar les taxes, el procurador entre d’altres que pugen un 800€ per recurs. Un quan veu aquestes coses es qüestiona quin tipus de justícia tenim, doncs el pagament discrimina el que tindria que ser un dret a les persones que no s’ho poden permetre, convertint el dret en privilegi i la justícia en injustícia.
  De moment i gràcies a la generositat dels Riudaurencs em pogut satisfer el pagament, però el nostre es un poble petit i la crisis ens ha afectat com a arreu, difícil moment per demanar esforços a la gent quan bastant te amb sobreviure.

  Això és una vergonya, una fastigosa situació creada i alimentada per polítics que entenen el parlament com el seu despatx particular i el servei al ciutadà com una eina pels seus negocis, única explicació per la falera a la recerca d’hidrocarburs no convencionals a Catalunya. No contents amb això, no dubten en pervertir el discurs sobiranista amb la independència, conscients que pot servir com excusa per justificar allò injustificable en un exercici de malabarisme conceptual pervers i fastigós.

  Un govern que a part de retallar-nos en allò més essencial, ens roba de la ma de la corrupció i es ven el territori que tant diuen estimar a corporacions estrangeres sense importar-los el medi ambient i les persones, a més ens cobra per fer valer els nostres drets, una manera més d’omplir-se les butxaques.

  Cal fer-los fora d’una vegada.

 2. Los ingenieros de Minas alaban el ‘fracking’ en un informe firmado por un empresario del sector

  Esa técnica es “una oportunidad de futuro”, dice un estudio del Colegio de Ingenieros codirigido por un catedrático, ya jubilado, que es accionista destacado de Vancast. Esta empresa participa en 7 permisos para buscar crudo y gas en España.

  http://vozpopuli.com/empresas/22632-los-ingenieros-de-minas-alaban-el-fracking-en-un-informe-firmado-por-un-empresario-del-sector

  Un estudio del Consejo Superior de Ingenieros de Minas viene a decir que el gas no convencional puede ser, con las necesarias cautelas, un maná para España. “Una oportunidad de futuro” para el país, dice el documento, presentado en Madrid este lunes por sus dos principales responsables: Ángel Cámara, decano del Colegio de Ingenieros de la zona Centro, y el veterano Fernando Pendás, también catedrático, aunque ya jubilado y además, consejero y accionista de una empresa con intereses en este negocio.
  En resumen, el informe codirigido por Pendás, a quien el Colegio de Ingenieros identifica como catedrático de Hidrogeología, Geología del Petróleo y Estratigrafía de la Universidad de Oviedo, considera que los riesgos de la polémica fractura hidráulica, el llamado fracking, están controlados; la técnica, que Estados Unidos utiliza desde hace décadas (aunque es inédita en España), está “probada y madura” y, por tanto, “debe avanzarse en las prospecciones”.
  El caso es que Pendás, que durante la presentación defendió que el fracking es “bueno” y “seguro”, en declaraciones recogidas por Efe, se jubiló hace ya unos años, y con honores: el Instituto Geológico y Minero, actualmente dependiente del Ministerio de Economía, le dedicó incluso un voluminoso libro de homenaje en 2008. Y actualmente, está muy vinculado a una empresa a la que el fracking puede proporcionar alegrías en el futuro, Vancast Exploración, de la que, además de consejero, Pendás es accionista destacado, con el 14,4%, según la web de la compañía. 
  Presidida por otro veterano ingeniero de minas, Ignacio Díaz de Berrícano (exdirectivo de Repsol), Vancast Exploración tiene participaciones minoritarias en los consorcios titulares de siete permisos de investigación de hidrocarburos otorgados en el último lustro y que comprenden diversas áreas de búsqueda de petróleo y gas en las provincias de Cádiz, Asturias, Palencia y León. La empresa participa en esos consorcios (nunca con más de un 15%) junto a, entre otras empresas, la minera estatal Hunosa, Gas Natural Fenosa y el Ente Regional de la Energía de Castilla y León, dependiente de la Junta.
  Dado el pequeño tamaño de Vancast, tener presencia en siete permisos activos no es mal registro. A cierre de 2011, último dato disponible en la Estadística del Ministerio de Industria, había 61 autorizaciones vigentes, frente a 40 sólo un año antes. No obstante, la cifra actual de permisos en vigor es muy probablemente superior a la de 2011.
  Dedicada principalmente a la “promoción de nuevas áreas para exploración de hidrocarburos convencionales y no convencionales”, Vancast también ofrece servicios de ingeniería técnica (estudios geológicos y de todo tipo de exploración de hidrocarburos y minería) y se dedica a la exploración de yacimientos, “incluyendo ejecución de los trabajos necesarios, estudios e interpretaciones que sean pertinentes”, y “cualquier otra actividad, derivada, preparatoria o complementaria de las anteriores”. Ha llevado a cabo, como ingeniería, trabajos de asesoría y consultoría para empresas como Repsol, Petroleum Oil & Gas España y Cepsa, entre otras, siempre según la web de la compañía, con la que no fue posible contactar.
  Este lunes, nadie en el Consejo de Ingenieros decía conocer las actividades de Pendás en Vancast. Dos miembros de la junta directiva del colegio, que pidieron el anonimato, expresaron su sorpresa y subrayaron, no obstante, la “independencia” del informe en su análisis sobre las posibilidades del fracking. Esta técnica está ya “sobradamente” desarrollada y puede “aplicarse con un riesgo similar al de otras actividades industriales”, según la federación de colegios de Ingenieros.
  El informe, que dice que España cuenta con recursos de gas no convencional para 39 años de consumo, defiende que el potencial de este recurso en el país “es enorme, pero sus expectativas quedan ocultas por un gran déficit de exploración. El informe ofrece una visión técnica, objetiva y experta, que aporta transparencia y conocimiento sobre una actividad poco conocida y escasamente familiarizada con la cultura industrial española”, dicen los ingenieros del documento.
  El estudio, en el que han participado una veintena de expertos “pertenecientes a la comunidad científica, organizaciones empresariales y representantes de los sindicatos UGT y CCOO, comprometidos en la sostenibilidad del abastecimiento energético y la protección del medio ambiente”, minimiza el impacto medioambiental de una técnica polémica, rechazada por los ecologistas y por algunas comunidades autónomas, y considera “suficiente” la legislación actual dado que las prospecciones en España están actualmente en “fase preliminar”.
  “A largo plazo y a medida que se aproxime una hipotética explotación comercial”, recomienda “una normativa nacional queagilice la tramitación administrativa de los permisos y licencias”, refuerce las comprobaciones “ex post” y “estimule incentivos locales para trasladar retornos económicos al ámbito donde se generan los impactos”.
  También apuesta por “considerar un recurso energético que reduciría la dependencia” exterior y “crearía empleos y riqueza”. “Como en cualquier otra actividad industrial, los riesgos asociados pueden ser prevenidos y mitigados mediante una gestión eficiente y respetuosa con el medio ambiente”, dice.

  Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura
  Lejarza

 3. Conferencià a Argelaguer, els perills del Fracking

  Data 30 de marc de 2013 a les 19 hores. Els Perills del Fracking a Catalunya. Lloc Ajuntament d´Argelaguer Sala de Plens.
  Organitza: Ajuntament d´Argelaguer i Argelaguer en transició.
  Conferenciant: Llorenç Planagumà Guàrdia, geòleg, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST), col.laborador d`Alba Sub i militant de Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA/Garrotxa).
  La xerrada tindrà lloc el proper  dissabte 30 de març a les 19h a l’Ajuntament d’Argelaguer. En aquesta conferència s’analitzaran els riscos i la lògica que hi ha al darrera la tècnica del fracking que es preveu utilitzar a diferents concessions per a l’extracció d’hidrocarburs a Catalunya i que està provocant una important mobilització social. 
  El mes d’octubre de 2012, entitats, ajuntaments i diverses persones es van començar a preocupar en sortir a exposició pública dues concessions anomenades Leonardo i Darwin que afectaven la Catalunya interior: Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà, la Segarra,… i, amb la sorpresa, que un any abans ja havia estat concedit un permís d’investigació anomenat Ripoll i que afectava sobretot la Garrotxa i el Ripollès.
  En cap d’aquestes concessions s’anomena explícitament la tècnica de la fractura hidràulica (fracking) però es deixa oberta la possibilitat de poder-la utilitzar. Aquest fet queda més que clar quan s’investiga els currículums de les empreses implicades o concessionàries, que utilitzen aquesta tècnica habitualment.
  Cal que el poble de Catalunya faci seus els plantejaments de la Plataforma AntiFracking i demani que s’aturin aquestes investigacions. No volem el fracking perquè no ens durà a la sobirania energètica, ni per recursos disponibles en el subsòl ni pels impactes que generarà en el territori. Volem un canvi de model a través d’energies renovables netes per arribar a la independència energètica i així conservar el territori per les generacions futures.

 4. Xerrada informativa Aturem el fracking a Riudaura i Garrotxa
  15 de marzo a la(s) 20:30 Besalú en Besalú

  Moció ICV-EUiA-Garrotxa al Ple del Ajuntament Besalú en Solidaritat i Recolçament al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns per a la prohibició del Fracking a Catalunya i Garrotxa.-Ajuntament de Besalú (Garrotxa) Registre d´Entrada nùm. 475 Data 25 de febrer de l´any 2013.
  Exm. Sr. Alcalde-President de Ajuntament de la Comtal Vil.la de Besalú:
  El Sr. Juan Rodriguez Lejarza, anb DNI 149XXX73M en representació de la Coalició ICV-EUiA D´Argelaguer, major d´edat, amb domicili: Major, 26 – Argelaguer (Garrotxa).
  EXPOSO:
  Teredo Oils Segunda Sucursal S.L. està interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl de la nostra comarca de la Garrotxa, existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs.
  Es tracta de una tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, i de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn Natural, al Paisatge i al Turisme dels nostres pobles, amb risc per a les nostres vivendes, empreses i propietats, de la Comarca de la Garrotxa.
  DEMANO:
  Que davant el risc per a la contaminació del subsòl i dels aqüífers derivada de l’aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de l’espai natural dels nostres municipis, pobles i vil.les, i per aquests motius, proposem per al pròxim Ple del Ajuntament de Besalú l’aprovació de la: MOCIÓ D´ICV-EUiA-GARROTXA (INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS-ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA) EN SOLIDARITAT I RECOLÇAMENT AL AJUNTAMENT DE RIUDAURA I ALS SEUS VEÏNS PER A LA PROHIBICIÓ DEL FRACKING A CATALUNYA I GARROTXA, que Anex le registren (pàg ½). Gracies
  *) DATUM:
  El Conde de Besalú Wifredo, agradecido á la Virgen Santísima y por el bien de su alma y la de los suyos, y dels veïns del pueblo de Besalú, fundo en el año 858 la vil.la de Riodazari (Riudaura), y su monasterio de Santa Maria de Ridaura. Dedico su Iglesia á la Reina de los Cielos María, cuya fundación tuvo lugar el dia 1 de Octubre del año 858. Según se desprende del acta de fundación: “Proinde venerandus domnus Comes Vifredus ecclesiam que est in Comitatu Bisuldunense in villa Riodazari constructa habetur, cum propria voluntate”. El Conde Wifredo hizó donación al poble de Riudaura, de la Iglesia de Santa Margarita, con sus diezmos, primicias y oblaciones de fieles; de las rentas que percibía en varias alquerias y heredades, y de las casas que Wifredo poseía junto a Santa Margarita, con todas las tierras adyacentes, senaló el termino municipal de Riudaura: “de Oriente in Frarago, de Meridie in terminis de ipsos Balbos per ipsa media Serra, et sic pervadit per ipsa Serra usque in Gurgonigro, et injungit ad Aquabella usque supercilio montis, et pervadit in Collofrigido per ipsa Serra usque in Collo de Cannas, et pergit ad ipsa Sentigosa, et de Circi vero parte vadit per ipso medio rio quae dicunt Bianna”.
  Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza
  MOCIÓ:

  ACORDS
  Primer – El Ajuntament de la Comtal Vila de Besalú manifesta la seva solidaritat i recolçament, al Ajuntament de Riudaura i als seus veïns en la lluita per declarar Catalunya i la comarca de la Garrotxa lliure de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, Fracking.
  Segon – Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per fracking al municipi de Riudaura, a la Garrotxa, i Catalunya, tant a l’empresa Teredo Oils Segunda Sucursal S.L., i a qualsevol altra, que ho demani amb les mateixes finalitats, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi la Llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.
  Tercer- El Ple de Ajuntament de Besalú entén que la comarca de la Garrotxa es una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, pel que s’oposa a la explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi.
  Quart- El Ajuntament de Besalú traslladarà al Ajuntament de Riudaura, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a la Plataforma veïnal RiudauraJunts, els acords aprovats.
  Argelaguer (Garrotxa), 25 de febrer de 2013 Signat: Juan R. Lejarza

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s