Trobada d’alcaldes a Orís i Agramunt (Osona)

agramunt

Trobada a Agramunt. Els alcaldes prefereixen fracturar torrons

 Comunicat de premsa.

Us informem que la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) hem convocat al municipi d’Orís (Osona) el dia 23 de març a les 17h a tots/es els alcaldes/esses dels municipis que estan dins els permisos d’exploració d’hidrocarburs anomenats RIPOLL i LEONARDO, així com a tots els presidents/entes dels consells comarcals de les comarques també afectades. En aquesta trobada es signarà el compromís d’Orís on es manifesta el rebuig al Fracking i a la vegada el recolzament a l’urgent canvi de model energètic basat en les energies renovables.

La iniciativa d’aquesta trobada pretén enllaçar la mobilització ciutadana i els càrrecs electes del territori afectats per l’amenaça del Fracking i junts manifestar el nostre malestar i les nostres pors pels projectes d’explotació d’hidrocarburs a Catalunya. La PAF creu vital que tot el territori és manifesti clarament en contra d’aquesta tècnica i que es denegui la concessió del permís d’investigació LEONARDO per part del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, se suspengui el permís RIPOLL i s’eviti la futura concessió de la seva explotació,  que quedaria en mans Govern de l’Estat d’acord amb la legislació espanyola aplicable.

La PAF dels territoris afectats pel permís DARWIN ha convocat el 13 d’abril a Agramunt el mateix acta amb els alcaldes i alcaldesses dels respectius municipis afectats.

Volem transformar aquesta amenaça, amb la mobilització popular i la complicitat de les administracions més lligades al territori, en una oportunitat de transició a les energies renovables, descentralitzades i no dependents de les grans multinacionals. Aquest és el repte cap a una veritable sobirania energètica i esdevindrà  dinamitzador econòmic en el camí vers la sortida de la crisi. Per tot això és necessari fer una crida a la societat civil perquè encoratgi als seus responsables municipals a ser part activa en el rebuig al Fracking, a comprometre’s amb el repte de la transformació energètica, i se sumin al compromís.

Per altre banda La PAF també vol mostrar la seva satisfacció per totes les mocions municipals i territorials que proclamen els territoris lliures de Fracking i que s’han aprovat al llarg del país. Ja són 70 municipis, la gran majoria amb el vot unànime de tots els regidors presents, i cada dia se’n sumen de nous.

Finalment volem donar el nostre recolzament a totes les iniciatives parlamentàries que vagin encaminades a demostrar les grans afectacions que tindria el Fracking sobre la salut de les persones, el medi natural, el patrimoni, el desenvolupament i la identitat d’aquestes zones – acreditades en l’estudi encarregat pel Parlament Europeu – així com la seva qüestionable eficàcia per solucionar els problemes energètics i econòmics. Demanem decididament que aquest debat és faci amb urgència i de manera transversal i transparent, cosa que no ha passat fins al moment.

Apostem per resoldre la dependència energètica d’acord amb els criteris de sostenibilitat i compatibilitat amb el medi ambient i la vida i com a oportunitat per generar ocupació, sempre respectant i potenciant el patrimoni i els recursos naturals; i finalment diem SÍ al futur del territori i a la seva gent.

Millor vius que fòssils!                                   7 març 2013

 

Municipis que han aprovat la moció de territori lliure de Fracking (6 març 2013)

ALT EMPORDÀ: Figueres,

ANOIA: Argençola,

BAGES: Artés,

BARCELONÉS: Santa Coloma de Gramenet,

BERGUEDÀ: Puig-reig, Gironella, Casserres

GARRAF: Sant Pere de Ribes,

GARRIGUES: Les Borges Blanques,

GARROTXA: Consell Comarcal, Olot, Sant Aniol de Finestres, Riudaura, Besalú

GIRONES: Girona, Celrà,

LA SELVA: Blanes,

MARESMA: Sant Cebrià de Vallalta,

MONTSIÀ: Ulldecona, La Sénia

NOGUERA: Consell Comarcal, Balaguer, Ponts, Preixens, Baldomar, Artesa de Segre, Montgai

OSONA: Vic, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Torelló, Tona, Sant Hipòlit de Voltregà, Calldetenes, Olost, Montesquiu, Manlleu, Roda de Ter, Sant Vicenç de Torelló, Folgueroles

PALLARS SOBIRÀ: Consell Comarcal

PLA DE L’ESTANY: Banyoles,

RIPOLLÈS: Ripoll, Ribes de Freser, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Vallfogona del Ripollès.

SEGARRA: Cervera, Ribera d’Ondara, Torà, Torrefeta i Florejacs, Biosca, Sanaüja, Els Plans de Sió, Guissona,

SEGRIÀ: Lleida, Rosselló,

SOLSONES: Solsona, Llobera, Pinós,

TERRA ALTA: Pinell de Brai

URGELL: Agramunt, Tornabous, Belianes, Castellserà

VALLÉS ORIENTAL: Granollers, Sant Celoni, La Garriga,

BAIX MAESTRAT: Benicarló, La Jana,

PROVINCIES: Lleida

Municipis del permís RIPOLL convocats el dia 23 de març:

Municipis del Ripollès: Ogassa, Sant Pau de Seguries, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Ripoll, les Llosses, Vallfogona de Ripollès, Ribes de Freser. Consell Comarcal.

Municipis de la Garrotxa: la Vall de Bianya, Riudaura, Olot, la Vall d’en Bas, les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, Santa Pau. Consell Comarcal.

Municipis d’Osona: Santa Maria de Besora, Sora, Vidrà, Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Orís i Santa Maria de Corcó. Consell Comarcal.

Municipis del permís LEONARDO convocats el dia 23 de març:

Municipis d’Osona: Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau. Consell Comarcal.

Municipis del Bages: Avinyó, Gaià, Sant Feliu Sasserres. Consell Comarcal.

Municipis del Berguedà: Borredà, Puig-reig, Olvan, La Quar, Sta. Maria de Merlès i Sagàs. Consell Comarcal.

Municipis de la Garrotxa: La vall d’en Vas. Consell Comarcal.

Municipis del permís DARWIN convocats el dia 13 d’abril:

Agramunt, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Biosca, Cabanabona, Calonge de Segarra, Camarasa, Castellfollit de Riubregós, Castellserà, Cubells, els Plans de Sió, Foradada, Guissona, Ivorra, la Molsosa, la Sentiu de Sió, Llobera, Massoteres, Montgai, Oliola, Ossó de Sió, Penelles, Pinós, Pinell de Solsonès, Ponts, Preixens, Puigverd d’Agramunt, Sanaüja, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Tornabous, Torà, Torrefeta i Florejacs i Vilanova de l’Aguda.

3 responses to “Trobada d’alcaldes a Orís i Agramunt (Osona)

 1. Grup ICV-EUiA Argelaguer Garrotxa
  Hydraulic Fracturing (fracking)
  NoFracturaHidraulica Riudaura

  ICV-EUiA inicia una campanya a tot el territori perquè els ciutadans rebutgin el ‘fracking’ com a tècnica per obtenir energia

  Romeva assegura que la rendibilitat econòmica de l’extracció per trencament del subsòl de gas i petroli encara està per demostrar
  Lleida (ACN).- ICV-EUiA ha iniciat una campanya per tot el territori per conscienciar els governs europeus i català i sobretot als ciutadans que el ‘fracking’ no és una bona inversió pel territori. L’eurodiputat Raül Romeva ha assegurat aquest divendres a Lleida que mentre aquesta tècnica per extreure gas i petroli del subsòl injectant aigua a pressió barrejada amb productes químics té un impacte ambiental “brutal”, encara no s’ha demostrat la seva rendibilitat econòmica. “Amb la campanya intentem donar suport a aquelles veus de la Comissió Europea que estan demanant aplicar el principi de precaució i per aconseguir-ho cal que la gent es planti i digui no al fracking”, ha explicat Romeva.

 2. La Garriga lliure de Fracking.

  A proposta d’ICV-Esquerra Unida-EUiA, l’Ajuntament aprova moció contrària a la técnica del Fracking

  El Fracking és una tècnica molt perillosa i contaminat per el Medi Ambioent, que s’utilitza per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d’altres hidrocarburs. Aquests són uns tipus de gas i d’hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seva extracció sigui més complicada i que es necessiti d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Es tracta de la tècnica coneguda com fractura hidràulica horitzontal. Aquesta tècnica consisteix en perforar el subsòl en vertical fins a 5.000 metres i un cop en el subsòl profund, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible. Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i de que se n’alliberi l’ hidrocarbur, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Per tal de millorar l’eficiència en la trencadissa de la roca, s’introdueix junt a l’aigua un còctel de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.

  Aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estat Units. No obstant això, no es tracta d’una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s’han arribat a mesurar petits terratrèmols sentits en les localitats properes als pous. D’altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental. Així doncs, la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats d’aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas i dels hidrocarburs i de nombroses perforacions a diferents nivells, pel que es pot considerar una tècnica dolosament agressiva amb l’entorn.

  La nostra proposta que va ser aprovada per unanimitat en el passat Plenari del mes de febrer, va acordar:

  Declarar el nostre municipi lliure de fractura Hidráulica coneguda com a Fracking.

  Exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d’investigació d’hidrocarburs per a iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

  Link explicatiu subtitulat en castellà


  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza

 3. L’Aldea se declara territorio libre de fractura hidráulica
  Tarragona – Catalunya
  L’Aldea. (EFE).- El pleno del ayuntamiento de L’Aldea ha aprobado hoy por unanimidad declarar el municipio zona libre de fractura hidráulica (fracking).
  Según el alcalde, Dani Andreu, “debemos cerrar filas contra el fracking, una práctica muy agresiva y contaminante con el territorio, y tenemos que intentar que las empresas no vengan a depredar estas tierras”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s