«El ‘fracking’ és com la bombolla immobiliària, però amb gas»

Paco Ramos, representant d’Ecologistes en Acció a Astúries, va presentar a la plaça del Paraguas el llibre «Agrietando el futuro», del qual és coautor, i que realitza una anàlisi crític de la tècnica de fractura hidràulica – «fracking» – per extreure gas i petroli del subsòl. Entrevista de Marta Pérez.

«La tècnica és una aposta falsa i els riscos no justifiquen l’escassa rendibilitat futura dels pous»

pacoramos

Paco Ramos, a Trascorrales, amb el llibre.

– ¿Què és el “fracking»?

-És una tècnica que forma part d’alguna cosa molt més ampli que té a veure amb l’extracció d’hidrocarburs. Les fonts més rendibles i més grans es van esgotant i hi ha una aposta per buscar alternatives a altres jaciments no tan rendibles ni tan grans. La pujada del preu del gas i les tècniques noves, com el «fracking», estan fent que això ressorgeixi i que el que no era rendible ara ho sigui. El «fracking» augmenta la porositat per extreure el gas trencant la roca. S’inicia amb explosius, després es fica aigua a pressió i sorra per mantenir la roca oberta i un munt de productes químics que són els que fan que això funcioni.
– Quin risc comporta per al medi o per a la població?

-Hi ha diversos problemes, n’hi ha un que és inherent a la tecnologia. Com els pous són poc productius i ràpidament deixen de produir es fan molts, llavors tot el que té a veure amb ocupació del territori es veu afectat. Un altre tipus de problemes són probables i no han de donar-se igual. Es necessiten moltes quantitats d’aigua, i pot competir amb el recurs a llocs on és escàs. Si tota aquesta aigua amb additius químics es fica en el subsòl, lògicament és un problema, al contactar amb aqüífers subterranis. Pot haver també problemes a la superfície a transportar, per un accident.

– ¿Què «lobby» està darrere d’aquests projectes?

-El financer. Cada vegada hi ha més veus que apunten que això és com la bombolla immobiliària, però amb gas. Es tracta d’obtenir beneficis ràpids a força de vendre projectes futurs que potser mai surtin endavant.

– Com estan els projectes a Astúries?

-Hi ha diversos tipus de roca on es pot extreure. La major part dels projectes tenen més a veure amb la recerca de metà en les betes de carbó, el grisú de tota la vida. Hi ha permisos a Campomanes, Lieres, Morcín, Gijón i Villaviciosa. La major part han estat abandonats pels promotors perquè no van veure rendibilitat.

– ¿Quina és la postura que manté Ecologistes en Acció sobre el «fracking»?

-Creiem que és una aposta falsa que no té a veure amb alliberar-nos de combustibles fòssils, ni amb que el gas natural tingui menors emissions que el diòxid de carboni. Els riscos no justifiquen l’escassa rendibilitat futura. A més, no som els únics. L’informe que va encarregar la Unió Europea recull tots aquests problemes, així com la manca d’una regulació genèrica que reculli com cal procedir. És nou i no està contemplat en legislacions anteriors.

– ¿Quines novetats aporta el llibre?

-La major part de la informació que existia era en anglès i en pàgines web on s’admet tot. Recollim una informació rigorosa que aborda tots els problemes, no només des del punt de vista de la tecnologia, sinó des del principi, com s’ha mogut la indústria dels hidrocarburs i també donem alternatives i el relacionem amb el canvi climàtic.

Font

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s