Carta oberta al Sr. Mariano Marzo de Riudaura junts contra el fracking

Benvolut Sr. Mariano Marzo:

Avui he seguit amb molta atenció l’entrevista que l’hi han fet al programa de ràdio versió de Rac 1 i no tinc altre remei que puntualitzar algunes afirmacions que ha fet “amb alegria” sobre l’ús del mètode Fracking a Riudaura (que vostè anomena Ripoll)

Vostè afirma que els que ens oposem al fracking a Riudaura som poc menys que radicals ecologistes incapaços d’acceptar el progrés, sàpiga que això no és cert, aqui el que hi ha son persones normals i corrents que viuen en un entorn rural, amb un variat ventall d’edats i tarannàs, que ens em agrupat en una modesta plataforma veïnal que intenta saber el que és el fracking i a mesura que anem coneixent més d’aquesta tècnica, més espantats estem doncs som conscients del que pot representar per la nostra petita vila de poc més de 400 habitants. M’ha molestat i molt que ens tracti sense conèixer un bri la nostra realitat com si fórem un grupuscle antisistema sense seny al servei de ves a saber que.

Les poblacions petites com Riudaura tenim avantatges i desavantatges, però el que sobre tot tenim és una gran cohesió social i molta empenta a l’hora d’afrontar reptes i lluitar pel que creiem és just. Per vostè no som més que un microscòpic punt en mig d’un mapa, totalment prescindible, però per nosaltres que vivim en un entorn natural protegit, la natura forma part de nosaltres, ens l’estimem molt i la considerem una extensió del poble.

Vostè és un Sr. Catedràtic i en sap molt de pedres i de recursos energètics, però avui quan l’escoltava sembla que de persones no hi entén gaire. Diu que això del gas és d’interès general, però per a nosaltres la riquesa natural també ho és, i penso que la factura que haurem de pagar per una mica de gas no compensa. No sóc expert en geologia, tot just fa tres mesos ni sabia que era la fracturació hidràulica. He tingut que cercar tècnics i geòlegs tan vàlids com vostè perquè ens expliquin quines repercussions tindran aquestes accions dins d’un paratge protegit, i el que ens han explicat no és ni de bon tros com vostè ho pinta. Potser una petita plataforma del tamany d’un camp de futbol en mig del bosc, el traçat de carreteres pel pas de vehicles de gran tonatge on ara hi han pistes forestals de menys de dos metres, la gegantina despesa d’aigua que no tenim, la tala d’arbres, el soroll, i la contaminació derivada d’una activitat industrial en un PEIN que està entre dos parcs naturals per vostè és una nosa menyspreable i una pèrdua assumible però per nosaltres és un autèntic disbarat mediambiental que no és delicte doncs unes lleis injustes els emparen.

Diu que quan se’n vagin una vegada explotat el gas ho deixaran tot tal com estava, però permeti’m que ho dubti, doncs el rastre que van deixar als anys 60 quan ho van intentar per primera vegada encara és visible. Van deixar infraestructures abandonades, sense cap revisió en 50 anys, sense protecció on nens jugaven a encendre el gas del tub per on encara avui en dia surt, una vergonya i una temeritat.

Del tema dels residus i de la contaminació dels aqüífers no en puc parlar amb suficient propietat davant un catedràtic com vostè, tot i que encara que he aconseguit molta informació prefereixo que sigui un col·lega de professió qui pugui rebatre les seves afirmacions, però que estigui prohibit a importants països de L’Unió Europea com França, que la mateixa UE hagi publicat un informe negatiu a l’utilització del Fracking i que la xarxa en vagi plena d’exemples i informació al respecte, em dona una idea clara de que gaire bo no deu ser.

Suposo que entendrà que em posin tot això davant de casa no em faci gens de gràcia i comprendrà a que m’hi oposi, dons tinc tot el dret de lluitar per allò que crec just i que sé que nomes beneficiarà als de sempre i jo, com els meus veïns només serem clients a qui esprémer.

Per si ho desconeix el faig saber que ningú ens ha informat de res, que els permisos han estat concedits sense tenir-nos en compte, que ens hem assabentat de tot això per la premsa, que arreu on hem trucat: medi ambient, sanitat, Salut pública, Consell comarcal i un llarg etcètera d’institucions oficials no en sabien res, que la companyia no ha presentat cap pla de treball, que no han demanat cap permís per entrar a propietats i marcar arbres…

Vostè diu que és un científic i parla de dades, informes, números, de coses a la fi empíriques basades en l’anàlisi i l’estudi, ja m’explicarà doncs, com és que vostès tècnics que en saben tant tenen dues versions tan oposades sobre l’impacte del Fracking, no ho acabo d’entendre… o potser ho entenc massa.

Sóc un senzill ciutadà, però sé que la llibertat és sobre tot poder escollir, i no ens han informat, no ens han preguntat i sobre tot no ens deixaran escollir, i això Sr Mariano Marzo, no és just, ni pròpi del món civilitzat al que diu que pertany.

Cordialment
J. Marquès de Can Malagatus Riudaura.

portada

2 responses to “Carta oberta al Sr. Mariano Marzo de Riudaura junts contra el fracking

 1. El senyor Mariano Marzo, que ara es fa dir professor de recursos energètics, també ho és de geologia del petroli, veies que no tinc res a veure oi?

 2. Crec que no heu entés (o no voleu entendre) gaire bé els arguments que dona en Mariano.
  Els vostres arguments basats en la por i el desconeixement no poden tenir el mateix pes que el de professionals qüalificats que no ténen res a guanyar ni perdre amb la qüestió,
  Si s’haguéssin de tenir en compte sempre les pors dels ciutadans envers de qualsevol modificació de les condicions del seu entorn encara aniriem en cavall (no hi haurien ni carreteres ni autopistes), utilitzariem la llenya com a font d’energia (res de térmiques, nuclears, etc…), ens mancarien multitud de materials extrets gràcies a la mineria, no tindriem subministrament garantit d’aigua (fora embassaments) i un llarg etc de bens dels que gaudim gràcies a explotar la natura.
  Per altra banda, em sembla un argument un tant egoista, vosaltres als pobles (idíl·lics) genereu en proporció més residus i més contaminació que a les ciutat, per exemple. Les vostres cases consumeixen més gasoil en la calefacció que en qualsevol altre indret de Catalunya. I tot i així us beneficieu de les extraccions de recursos en altres parts del mon. Demagògia! Per altres si pero per a vosaltres no!!!
  Sempre podeu, voluntariament, tornar a viure com es feia abans de la revolució industrial i llavors si que el vostres arguments serien coherents amb la vostra forma de viure.
  Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s